Lead Agency 2200 København N Indgang fra Sortedam Dossering nr.

Debat: Regeringsgrundlag bliver skabt på baggrund af mistillid

Debat: Regeringsgrundlaget bliver langt. Hvorfor? Det siger forskningen. Jo mere mistillid, der er mellem regeringsparterne, jo længere regeringsgrundlag, skriver chefkonsulent Mads Hersbøll


Af Mads Hersbøll
Chefkonsulent, Lead Agency

I de kommende dage vil snakken om et kommende nyt regeringsgrundlag fylde sendefladen. Hvad skal der stå i det, og hvad skal der ikke stå i det? Og hvordan kommer det egentlig i stand?

Til at starte med vil jeg komme med en forudsigelse: Regeringsgrundlaget bliver langt. Hvorfor? Det siger forskningen. Jo mere mistillid, der er mellem regeringsparterne, jo længere regeringsgrundlag. Lad mig dog starte forfra: For hvad er et regeringsgrundlag egentlig?

Regeringsgrundlag er en aftale mellem de partier, som vælger at gå i regering sammen. Christiansborg-eksperten Kaare R. Skou definerer det som: ”den aftale, overenskomst eller evt. blot underforstående enighed, der er mellem partierne i en regeringskoalition om at søge en bestemt politik gennemført. Regeringsgrundlag er hverken juridisk eller parlamentarisk bindende.”

Interessant er det, at det hverken er juridisk eller parlamentarisk bindende. Det vil sige, at der absolut intet formelt sker, såfremt man vælger at bryde, hvad man har aftalt i regeringsgrundlaget. Spørger man Helle Thorning-Schmidt-regeringen vil de dog nok hævde, at det kan være en god idé at følge regeringsgrundlaget – tænk på eksemplet med Betalingsringen, der i høj grad antændte hele diskussionen om løftebrudsregering, som stadigvæk hænger fast.

Selvom det kan virke anderledes, så er regeringsgrundlag faktisk en relativ ny ting i dansk politik. Det første reelle regeringsgrundlag kom i 1993. Der har dog naturligvis tidligere være nedskrevne aftaler, men ikke som et egentlig offentligt program. Årsagen til grundlaget i 1993 var, at Jelved og Radikale skiftede side fra at støtte Poul Schlüter til at støtte Nyrup som statsminister. Fortællingen går på, at Marianne Jelved og Radikale særligt frygtede den økonomiske politik og derfor krævede en lovning på, at en socialdemokratisk ledet regering ville føre en ansvarlig økonomisk politik. Mon Margrethe Vestager (R) i 2011 lod sig inspirere af det? I hvert fald kom der til at stå ”udgangspunktet for regeringen er VK-regeringens økonomiske politik i bredeste forstand” i regeringsgrundlaget fra 2011.

Regeringsgrundlag er ikke en dansk opfindelse. Langt de fleste europæiske lande bruger ofte regeringsgrundlag. Faktisk viser en optælling, at 63 procent af alle koalitionsregeringer har haft et formelt regeringsgrundlag. Sverige, Norge, Finland, Luxembourg og Portugal har for eksempel haft det i alle deres koalitionsregeringer gennem tiden.

Læs hele indslaget her